søndag den 16. oktober 2016

Vi skal da ha' et ... brændekomfur - 2. del (langt om længe)

Jeg skylder mig selv og evt. læsere at komme videre med beskrivelsen af, hvordan jeg byggede et brændekomfur (se første del her: http://elfridas-hus.blogspot.dk/2015/08/vi-skal-da-ha-et-brndekomfur-1-del.html).

Næste skridt var at få styr på, hvor stor soklen skulle være. Ved at måle ovndelene og lægge en stens bredde til på højre side og en sten bagved plus de nødvendige fuger, som skulle til, var målet klart og kunne markeres på gulvet med nogle lister.



 Så var det bare gå i gang med at opmure soklen i (gratis) mursten og kalkmørtel:


For at få både den øverste del af soklen, "bagmuren" og murstumpen på højre side rigtig måtte for- og sideplade atter prøveopstilles. Denne gang med en gevinstang på tværs, så hjørnevinklen blev helt korrekt:


Så kunne jeg mure videre herfra ned gennem de opstillede sider, så alt kom til at passe optimalt sammen.



Sokkel, bagmur og sidemur tog form, og med toppladen midlertidig på plads begyndte det at ligne noget.
Så vidt jeg husker, var alle mursten hertil opmuret i kalkmørtel (NHL):


Så var det atter tid at pille jernsider og top af og give det hele en stryg mørtel, så finishen blev jævn og god. Læg mærke til aftrækshullet bagest i højre hjørne:


Næste skridt er opbygningen af ovnens indre med ildfaste sten og lermørtel. Det betød, at ovnens front- og sidestykke måtte af og på nogle gange for skiftevis at finde ud af, hvor det skulle opbygges, og at mure det.

Denne gamle skitse fra Hess-katalogerne på Vejle Stadsarkiv var en stor hjælp til at finde ud af, hvordan opbygningen skulle være:



Jeg havde besluttet at sløjfe vandbeholderen, som ellers sidder bagerst til venstre i toppladen, og i øvrigt også at sløjfe risten mellem fyringskammer og askerum og helt at undvære askeskuffen, så fyringskammeret blev både dybere og højere og fik to indfyringslåger. Jeg regnede med, at det vil gøre brændekomfuret mere brugbart som brændeovn.

I hjørnet under aftrækshullet murede jeg en hylde som bageovnen hviler på og som sørger for at varmen fra fyringskammeret trækker hen over, ned på højre side af og ind under bageovnen, inden den trækker op og ud af aftrækshullet.  Det så sådan ud:



Og i den anden side skulle det lidt murfyld bag fyringskammeret til. Det blev nogle mursten på højkant.


Og så var det tid at få brændekomfurets sider, inkl. bageovnen, som var skruet på frontpladen, på plads for alle sidste gang. Jeg fikserede ovnpladerne til murværker i hver side med 2 stk. rustfri ståltråd (en stump cykel-eger?), som var fæstnet til en skrue i ovnpladens dertil indrettede hul og viklet om et stålsøm i muren.